Επιστήμη & Τεχνολογία
Άγνωστες πτυχές της ξέφρενης ιστορίας της Microsoft
Υπάρχουν ορισμένες άκρως ενδιαφέρουσες «λεπτομέρειες» από την ξέφρενη πορεία της εταιρείας, που είναι λιγότερο γνωστές στο ευρύ
κοινό…
Από πού προήλθε το όνομα «Microsoft»
Η μέρα που η Microsoft έσωσε την Apple
Ο συνθέτης του χαρακτηριστικού ήχου έναρξης των Windows
Ο κολοσσός στο χώρο της τεχνολογίας, η Microsoft, είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες παγκοσμίως, χάρη κυρίως στο λειτουργικό για υπολογιστές που ακούει στο όνομα «Windows».
Φυσικά η εταιρεία δεν περιορίζεται στο χώρο του λογισμικού, καθώς παράγει ουκ ολίγα προϊόντα, όπως είναι η κονσόλα Xbox.
Η γνωστή εταιρεία που για χρόνια είχε γίνει το συνώνυμο της εμπορικής επιτυχίας, έκανε δισεκατομμυριούχους 3 ανθρώπους, καθώς και εκατομμυριούχους περίπου 12.000 ανθρώπους!
Λόγω της φήμης που έχει αποκτήσει και της ευρείας διάδοσης των Windows, οι περισσότεροι θα ισχυρίζονταν πως γνωρίζουν αρκετά πράγματα γύρω από τη Microsoft και την ιστορία της.
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες άκρως ενδιαφέρουσες «λεπτομέρειες» από την ξέφρενη πορεία της εταιρείας, που είναι λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό. Ας δούμε ορισμένες εξ αυτών…
Από πού προήλθε το όνομα «Microsoft»
Η Microsoft που πλέον όλοι γνωρίζουν, ξεκίνησε σαν μια μικρή εταιρεία από τους Μπιλ Γκέιτς και τον Πολ Άλεν, το 1975, πουλώντας τη γλώσσα προγραμματισμού BASIC στην MITS που τότε κατασκεύαζε τους υπολογιστές Altair. Το όνομα της εταιρείας ήταν μια ιδέα του Πολ Άλεν και προκύπτει από τη συνένωση των λέξεων «MicroComputer Software» (λογισμικό μικρό-υπολογιστή).
Ο όρος «μικρό-υπολογιστής» χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές στις αρχές του ’70, καθώς την εποχή εκείνη οι υπολογιστές ήταν τεράστιες συσκευές που χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο σε μεγάλες επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα. Ο κόσμος είχε πλήρη άγνοια για το τι ήταν ένας προσωπικός υπολογιστής, ενώ ορισμένα στελέχη των επιχειρήσεων πληροφορικής θεωρούσαν ανόητη την ιδέα μιας τέτοιας συσκευής!
Έτσι, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν βάσιμα μπορούν να χαρακτηριστούν ως οραματιστές, καθώς διέβλεψαν τις μελλοντικές δυνατότητες των μικρο-υπολογιστών.
Για την ιστορία, η Microsoft μπήκε στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων το 1980, με μια διαφορετική έκδοση του Unix, που ονομαζόταν «Xenix». Ωστόσο, η τεράστια επιτυχία ήρθε με το MS-DOS το οποίο χρησιμοποίησε η IBM για το PC που κατασκεύαζε, οδηγώντας τη Microsoft να γίνει τελικά ο κυρίαρχος πωλητής λειτουργικού σε προσωπικούς υπολογιστές.
Ο συνθέτης του χαρακτηριστικού ήχου έναρξης των Windows
Το μουσικό θέμα που μπορείτε να ακούσετε στο βίντεο παραπάνω, είναι ευρέως αναγνωρίσιμο και έχει ταυτιστεί με το λειτουργικό της Microsoft, τα Windows, καθώς και με τη δεκαετία του ’90!
Εμφανίστηκε με τα Windows 95, που έγιναν το πιο δημοφιλές λειτουργικό για επιτραπέζιους υπολογιστές, την εποχή εκείνη.
Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του λογισμικού, στελέχη της εταιρείας ζήτησαν από το διάσημο μουσικό Brian Eno να συνθέσει ένα κομμάτι που θα ακούγεται κατά την έναρξη του λειτουργικού.
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει περιγράψει το μήνυμα που έλαβε από τη Microsoft: «Το μήνυμα από το γραφείο έλεγε: “Θέλουμε ένα μουσικό κομμάτι που να δημιουργεί έμπνευση, να είναι καθολικό, μπλα-μπλα-μπλα, θετικό, φουτουριστικό, αισθησιακό και συναισθηματικό”, όλη αυτή τη λίστα επιθέτων και στο τέλος έλεγε πως έπρεπε να είναι διάρκειας 3,25 δευτερολέπτων».
Ο γνωστός για το ξεχωριστό μουσικό του ύφος, Eno, δούλεψε σκληρά συνθέτοντας 84 κομμάτια προκειμένου να καταλήξει στο γνωστό μουσικό θέμα.
Περιγράφοντας την επίπονη διαδικασία, είπε τα εξής: «Η έμπνευση ήρθε σε μια στιγμή που είχα ξεμείνει εντελώς από ιδέες. Εργαζόμουν πάνω στη δική μου μουσική για λίγο και ήμουν εντελώς χαμένος. […] Πίστευα πως αυτό (σ.σ. η σύνθεση του θέματος που ζήτησε η Microsoft) ήταν μια τόσο αστεία και απίστευτη σκέψη, ώστε πραγματικά να προσπαθήσω να συνθέσω ένα μικρό κομμάτι μουσικής. Είναι σαν να φτιάχνεις ένα μικροσκοπικό διαμάντι. Στην πραγματικότητα συνέθεσα 84 κομμάτια. Χάθηκα εντελώς σε αυτόν τον κόσμο των μικροσκοπικών κομματιών μουσικής. Έγινα στο τέλος τόσο ευαίσθητος στα μικροδευτερόλεπτα που πραγματικά έσπασα ένα αδιέξοδο στη δική μου δουλειά. Έτσι, όταν τελείωσα με αυτό και επέστρεψα στη δουλειά με κανονικά κομμάτια, που ήταν διάρκειας 3 λεπτών, αυτό φάνταζε ένας ωκεανός χρόνου».
Όσο για μια έξτρα ειρωνική λεπτομέρεια πίσω από τη σύνθεση του μουσικού θέματος, αυτή θα ήταν ότι ο Brian Eno συνέθεσε το μουσικό θέμα σε ένα Mac της Apple. Επιπλέον, ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι «ποτέ δεν χρησιμοποίησα ένα PC στη ζωή μου. Απλά δεν μου αρέσουν»!
Η μεγάλη αποτυχία και η κληρονομία της
Όπως είπαμε, τα Windows 95 παρουσιάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 για να σαρώσουν την αγορά στα λειτουργικά, καθώς γρήγορα σημείωσαν τεράστια επιτυχία. Ωστόσο το εξαιρετικά δημοφιλές λειτουργικό συνοδεύονταν από μια εφαρμογή που έμελλε να σημειώσει παταγώδη αποτυχία.
Ο λόγος για το «Microsoft Bob», έναν ψηφιακό βοηθό για τα Windows 95 που στόχο είχε να βοηθήσει τους χρήστες στην εξοικείωση με το λειτουργικό. Το πρόγραμμα εμφάνιζε μια οθόνη με ένα σπίτι και δωμάτια που ο χρήστης μπορούσε να «επισκεφτεί» και εκεί να βρει καθημερινά αντικείμενα που σχετίζονταν με εφαρμογές υπολογιστή. Για παράδειγμα σε ένα γραφείο, βρίσκονταν ένα στυλό και χαρτί, ένα σημειωματάριο, κα.
Ωστόσο, η αποτυχία που σημείωσε ήταν τόσο μεγάλη που γρήγορα αφαιρέθηκε. Ο λόγος ήταν ότι λειτουργούσε αντίθετα από τη γενικότερη φιλοσοφία της Microsoft στα Windows 95 που ήταν η ευκολία χρήσης. Αντί οι χρήστες να βοηθιούνται με το Microsoft Bob, στην πραγματικότητα αντιμετώπιζαν αργές οθόνες, κολλήματα και μια εντελώς δύσχρηστη πλοήγηση.
Παρόλα αυτά, το Microsoft Bob άφησε πίσω του μια κληρονομία: την περίφημη γραμματοσειράComic Sans MS, την οποία όλοι λατρεύουν να μισούν. Η διάσημη γραμματοσειρά αρχικά σχεδιάστηκε με σκοπό να ενσωματωθεί στη νέα εφαρμογή, κάτι που όμως τελικά δεν συνέβη.
Το smartwatch της Microsoft από τη δεκαετία του ‘90
Χρόνια πριν την εμφάνιση των περίφημων «έξυπνων» ρολογιών που επικοινωνούν με τα smartphones, η Microsoft είχε παρουσιάσει ένα ρολόι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Το 2004, η εταιρεία ανακοίνωσε το Microsoft SPOT Watch, μια συσκευή που προσέφερε πλήθος πληροφοριών στην οθόνη ενός ρολογιού, που μεταδίδονταν μέσω ραδιοκυμάτων. Ωστόσο, το SPOT Watch δεν ήταν η πρώτη επαφή της εταιρείας με τα «έξυπνα» ρολόγια.Πολύ πριν από αυτό, το 1994, υπήρχε το Timex Datalink, που θεωρείται το πρώτο smartwatch στον κόσμο και έφερε την υπογραφή της εταιρείας Timex, αλλά και της Microsoft, καθώς μια ομάδα προγραμματιστών εργάστηκε στην ανάπτυξη του ρολογιού.
Το Timex Datalink αναπτύχθηκε σαν μια εναλλακτική στα PDA της εποχής, μεταφέροντας τις δυνατότητές τους σε μια συσκευή που μπορούσαμε να κουβαλάμε παντού, φορώντας την στο χέρι. Οι χρήστες μπορούσαν να φορτώνουν και να μεταφέρουν πληροφορίες και δεδομένα από και προς υπολογιστές, ενώ το ρολόι είχε λάβει πιστοποίηση από τη NASA για διαστημικά ταξίδια!
Εντυπωσιακό για την εποχή ήταν ακόμη το γεγονός ότι η συγχρονισμός πληροφοριών με τους υπολογιστές μπορούσε να γίνει ασύρματα με τη βοήθεια του ορατού φωτός που εξέπεμπε η οθόνη του υπολογιστή και «διάβαζε» ένας αισθητήρας τοποθετημένος στο πάνω μέρος του ρολογιού.
Η μέρα που η Microsoft έσωσε την Apple
Το 1997, η κατάσταση που επικρατούσε στην Apple ήταν ιδιαίτερα άσχημη. Η εταιρεία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με τους προγραμματιστές της, αλλά και με τους επενδυτές της, ενώ επικρατούσε στη γραμμή των προϊόντων της. Ο Στιβ Τζομπς είχε μόλις επιστρέψει στην εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε, μετά την εξαγορά της NeXT από την Apple. Οι αλλαγές που θα έφερνε στην εταιρεία θα ήταν ραγδαίες και μια από αυτές θα ήταν η συνεργασία με το μεγαλύτερο εχθρό της, την Microsoft.
Στις 6 Αυγούστου του 1997, ο Στιβ Τζομπς ανέβηκε στην σκηνή του MacWorld, στη Βοστώνη, προκειμένου να ανακοινώσει μια «σημαντική συνεργασία» με τη Microsoft. Άναυδο το κοινό είδε σε μια μεγάλη οθόνη πίσω από το «μικρό» Στιβ Τζομπς να εμφανίζεται ο Μπιλ Γκέιτς.
Όπως ανακοινώθηκε, η Microsoft θα έδινε μια γενναία «ένεση» ρευστότητας 150 εκατ. δολαρίων στην Apple, με αντάλλαγμα μετοχές χωρίς όμως το δικαίωμα ψήφου, καθώς και θα συνέχιζε την υποστήριξη του Office για τα Mac για άλλη μια 5ετία. Η Apple από την άλλη, συμφώνησε να βάλει τέλος σε μια μακρά δικαστική διαμάχη για παραβίαση πατεντών, καθώς και να κάνει τον Internet Explorer τον προεπιλεγμένο browser για τους υπολογιστές της.
«Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω ορισμένες αντιλήψεις. Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω την ιδέα ότι για να κερδίσει η Apple, πρέπει η Microsoft να χάσει», είπε ο Στιβ Τζομπς προκειμένου να εξηγήσει την απόφαση στο δύσπιστο κοινό, εν μέσω αποδοκιμασιών.
Η 6η Αυγούστου 1997 θα γινόταν γνωστή ως «η μέρα που η Microsoft έσωσε την Apple», καθώς χωρίς τη βοήθεια του μεγάλου ανταγωνιστή, η Apple πιθανότατα να μην υπήρχε σήμερα!
Πηγή: newsbeast
About Author
Comments are closed